sneznoe.com

Великодній кошик ось що категорично не можна святити в церкві!



Великодній кошик ось що категорично не можна святити в церкві! /  Лайфхак

Через кілька днів настає велике свято - Христове Воскресіння. В ніч з суботи на неділю потягнеться народ до храмів і церков, щоб освятити кошики з пасками. Чого тільки не побачиш в руках парафіян: м'ясо, вино, гроші, ключі від машини ...

© DepositPhotos

Суть православної Пасхи

Освячення, навіть в самі великі свята, не працює автоматично. Щоб благодать Божа діяла в житті людини, йому потрібно виконувати заповіді все життя. Заповзятливі люди забувають справжню мету відвідування храму на Великдень. І вміст великоднього кошика має бути набагато простіше.

сьогодні редакція "Так просто!" розповість, які продукти не можна освячувати в церкві, коли буде православний Великдень. Священнослужителі вважають це гріхом і язичницькими традиціями.

Головні складові великоднього кошика - паска (здобний або сирний) і яйця. Саме в цих продуктах закладена християнська символіка. Паска - це символ Христа, який приніс себе в жертву за весь рід людський.

яйця, згідно з церковними канонами, Можна фарбувати тільки в червоний колір. Яскраво розмальовані писанки краще залишити вдома для краси, освячувати їх не варто.

Алкогольні напої і навіть кагор не треба нести в храм. На Великдень не читається молитва на освячення вина, алкоголь абсолютно не вписується в благочестиві традиції.

Це ж стосується овочів і фруктів, які освячують на Преображення Господнє (Яблучний Спас, 19 серпня), але не на Великдень. Також цукерки, печиво, гроші і столові прибори - це зайві інгредієнти пасхальної кошики.

Часник, хрін і сіль наділяють магічними властивостями тільки ті люди, які вірять в міфологію, а не в силу молитви. Віра і народні повір'я мають мало спільного.

М'ясо та ковбаси в будь-якому вигляді строго заборонено вносити за церковні ворота, а не те що в приміщення церкви. "М'ясо, принесене в храм, може його осквернити, тому що своєю смертю Христос поклав кінець кровним жертвоприношення". На пасхальному богослужінні читається молитва і про м'ясо, але в ній йдеться про дозвіл вживати м'ясні продукти після поста, а не освячувати їх.

Священики нагадують, що на Великдень існує традиція залишати їжу в храмі для людей, у яких немає можливості підготуватися до святковій трапезі. Тому випечеш кілька маленьких пасок і покладеш їх у кіш на пару яєць більше.Твоє пожертвування стане в нагоді нужденним.

Якщо освячена їжа зіпсувалася, її ні в якому разі не можна викидати або віддавати тваринам. Такі продукти краще спалити і викинути попіл в непопіраемое місце, наприклад в річку, або посипати ними землю в квітковому горщику.

Доповнити великодній кошик можеш красивим рушником і свічкою, купленої в храмі. Під час освячення запали її, і не переживай, якщо полум'я згасне від води. Будинки свічку можна запалити перед іконою і дати їй повністю згоріти.

Запам'ятай, освячення пасок не головне в день Воскресіння Христового. Набагато важливіше дотримуватися посту, відстояти полунощницю, сповідатися і причаститися. Коли настане православна Пасха в 2018 році, Ним не гордує богослужінням, сходи в храм, помолись і поділися радістю світлого свята з усіма рідними. Живи з Богом, і все буде добре!

Якщо ти ще не визначився з рецептом паски, спробуй приготувати незвичайний і дуже смачний великодній "Краффін".

Постарайся, щоб паска був красивим, адже він символ великого свята. Ідеальна білосніжна глазур з желатином має гладку текстуру, зберігає форму і ніколи не злипається.

Напиши нам в коментарях, які продукти ти будеш класти в свою великодній кошик?

Якщо стаття була корисною для тебе, покажи її друзям в соціальних мережах!