sneznoe.com

Червона гірка якщо сім'я йде на кладовищі 15 квітня, заклинаю, не допускайте згубних помилок! Поминати покійних в цей день ...



Червона гірка якщо сім'я йде на кладовищі 15 квітня, заклинаю, не допускайте згубних помилок! Поминати покійних в цей день ... /  жінки

Більшу частину свого дитинства я провела в селі у бабусі, дуже побожною бабусі. Замість дитячих віршів бабуся вчила мене молитвам. У п'ять років я вже знала "Отче наш", "Богородицю", "Трисвяте" і "Символ віри", а на свята гордо вистоювала всю службу поруч з іншими парафіянами місцевої церкви.

© DepositPhotos

Тиждень після Великодня

Сільські свята відрізняються особливою атмосферою. Іноді мені здавалося, що після Великодня вони не закінчуються до самої Трійці. Але особливе місце в традиціях займають "гробки", коли весь місцевий люд від малого до великого одягається в найкрасивіші одягу, збирає кошики з їжею і питвом і йде провідати померлих родичів на кладовищі.

У такі дні тихе кладовище перетворюється в галасливе гуляння, де кожен вважає своїм обов'язком пом'янути в світі тих, кого поруч немає. А ті, хто витримає до вечора, збираються біля річки і продовжують веселощі. Чергова гулянка продолжаается вже під новим ім'ям, адже після "гробки" прийнято "закликати весну".

© DepositPhotos

Пам'ятаю, як я заздрила дітям, які веселилися до півночі і приносили з могил солодощі та пакети з цукерками ... Просила бабусю піти з усіма хоч разочок, але вона ніколи не дозволяла."Гробки" ми проводили в церкві, а після Служби Божої йшли на цвинтар, коли там практично нікого не було.

Тоді мені було багато чого незрозуміло і прикро. Але зараз я розумію, чому моя дорога бабуся, царство їй небесне, вела себе саме так. І спасибі їй за цей безцінний досвід.

© DepositPhotos

Традиція розділяти свято Христового Воскресіння разом з покійними родичами збереглася і зараз. І хоча дні поминання називаються по-старому: Фомина неділя, Антипасха, Радоница, але святкують їх по-іншому. Поминання покійних все більше перетворюється в звичайну п'янку.

© DepositPhotos

Язичницької Червоної гіркою називають Фомина неділя, Яке в 2018 році припадає на 15 квітня. Це свято має давні дохристиянські коріння, коли слов'яни святкували остаточний прихід весни. Але з приходом християнства цей день став першим днем ​​радоніцкімі тижні.

Багато з нас забули, що перший тиждень після Великодня особлива. Церква закликає не засмучуватися про тимчасову розлуку з близькими, а радіти перемозі над смертю, отриманої в обмін на Розп'яття і Воскресіння Христа.

© DepositPhotos

Радість Пасхи слід розділити з покійними родичами, адже вони померли в надії на воскресіння і вічне життя.

Поминання покійних відображає людську віру в єдиного Бога, Віру в те, що навіть після смерті люди залишаться відданими Йому. Великоднє поминання на кладовищі (Радоница) відбувається на дев'ятий день після Великодня, у вівторок 17 квітня. У цей день люди збирають святкові обіди з пасками і яйцями і відправляються на могили родичів.

© DepositPhotos

Але якщо немає можливості прийти на цвинтар у вівторок, можна пом'янути покійних в Батьківську суботу або Фомина неділя. Для себе важливо вирішити головне питання: "Навіщо я йду на цвинтар? У світі пом'янути, закусити і випити?"

Набагато важливіше помолитися про душу померлого, а будь-яка п'янка неприпустима! Церквою встановлено суворий порядок поминання для мирян через тиждень після Великодня.

© DepositPhotos

Порядок поминання померлих

  1. Почни з відвідин храму. Молися до Господа за який пішов і постав свічку за упокій його душі.
  2. Вирушай на кладовищі і забереш на могилі. Не треба обкладати її яскравими штучними квітами! Це гріх, який шкодить всьому людству, адже пластик розкладається понад 100 років. Краще посадити на могилі живі квіти, які коштують не дорожче пластикових.
  3. Візьми з собою свічку і запали її біля могили. Запроси священика помолитися: звертаючись до Господа, святий отець попросить дарувати покійної душі прощення.Можеш читати самостійно "Чин літії, яку здійснюють мирянином будинку і на кладовищі" і "Акафіст за спокій спочилих". Якщо ти не знаєш цих молитов, читай "Отче наш".

    © DepositPhotos

  4. Якщо є можливість, роздай милостиню нужденним, які часто збираються біля кладовища. У поминальний день треба не "годувати небіжчика", а нагодувати голодних.
  5. Заверши поминальний день в храмі. У вечірній молитві до Бога дякуй Йому за вічне життя, яка чекає кожного віруючого християнина.

Будь-яке поминання має відбуватися тільки з благочестивими намірами. Радоница - це не переживання про смерть, а радість нового народження своїх близьких у вічному житті. Підготуйся до цього свята заздалегідь і вивчи або перепиши поминальні православні молитви.

© DepositPhotos

Молитва про померлого християнина

"Пом'яни, Господи Боже наш, у вірі й надії життя вічного преставльшагося раба Твого, брата нашого (ім'я), і як благий і чоловіколюбець, отпущаяй гріхи і потребляяй неправди, полегши, відпусти і прости всі вільна його гріхи й невільні, визволи його від вічної муки і вогню геенскаго, і даруй йому причастя і насолоду вічних Твоїх благих, призначених люблять Тебе: аще бо і згрішив,але не відступив від Тебе, і безсумнівною у Отця і Сина і Святого Духа, Бога Тебе в Троїце славімаго, верова, і Одиницю в Троїце і Трійцю у Єдності, православно навіть до останнього свого подиху сповідував. Тим же милостивий того буди, і віру в Тебе замість діл прийми, і зі святими Твоїми яко Щедрий упокій: несть бо людини, іже поживе і не згрішила. Але Ти Єдін єси крім усякого гріха, і правда Твоя, правда на віки, і Ти єси Єдін Бог милостей і щедрот, і людинолюбства, і Тобі славу возсилаємо Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас, і на віки віків. амінь ".

© DepositPhotos

Завжди радься зі священиком, якщо не знаєш, як провести поминальну трапезу після похорону. Пам'ятай, що поминання померлих означає бажання допомогти душі людини і полегшити її страждання, а не наповнити шлунок їжею.

Якщо тобі приснився померлий родич або близька людина, надмірно не переживай з цього приводу. Помолися за нього, молитва заспокоїть тебе і душу покійного.

Якщо ми щось упустили, напиши нам в коментарях, як правильно вести себе на кладовищі і як краще пом'янути померлих близьких.

Покажи цю корисну статтю друзям в соціальних мережах, адже тут саме та інформація, про яку повинен знати кожен.