sneznoe.com

Радимося зі священиком порядок і правила проведення поминальної трапези після похорону. А якщо померлий іновірець або самогубець ...



Радимося зі священиком порядок і правила проведення поминальної трапези після похорону. А якщо померлий іновірець або самогубець ... /  жінки

Яку б життя не прожив чоловік і які б вчинки не здійснював, в царство Боже ми всі єдині. Проводжати в останню путь близьких людей дуже важко. Хочеться нічого не упустити і зробити все правильно, особливо якщо при житті не встиг.

© DepositPhotos

Поминки після смерті

Сьогодні багатьох людей цікавить питання, як поминати покійного, Як краще організувати застілля, роздавати чи калачі та хустки і навіщо закривати дзеркала в будинку? Хто вигадує ці правила?

Редакція "Так просто!" дуже довго вивчала християнські традиції в православній бібліотеці. Але, порадившись з священнослужителями, ми дізналися, де істинне вчення, а де язичницька запобіжна магія.

Ми пропонуємо тобі ознайомитися з порадами щодо проведення похоронного обряду. адже поминання померлих означає бажання допомогти душі людини і полегшити її страждання.

© DepositPhotos

Навколо поминок багато народних прикмет, які стали традиціями. Ми звикли беззаперечно дотримуватися їх, перебуваючи в незнанні і шоковому стані. Багатьох людей можна зрозуміти, адже вони сподіваються, що таким чином повиганяєш біди від своєї сім'ї. Ось деякі з популярних забобонів.

похоронні забобони

  1. На похоронах не можна їсти виделками.
  2. Рідні не несуть труну, щоб покійний не подумав, що його смерті раді.
  3. Всі дзеркала в будинку, де знаходиться небіжчик, потрібно закривати чорною тканиною.
  4. На поминальному обіді померлому відводиться окреме місце за столом, з чаркою спиртного, прикритої шматочком хліба, і тарілкою з ложкою.
  5. Дітям до 6 років і вагітним не можна ходити на похорон.
  6. Якщо небіжчик лежить в будинку, там не можна прибирати, поки тіло не винесуть за межі приміщення.
  7. Всім, хто був на похоронах, потрібно дати хліб і хустку.

  8. Лавку, на якій стояла труна, необхідно перевернути на добу і покласти біля неї сокиру. Це робиться для того, щоб в будинку не з'явився ще один покійник.
  9. Не можна залишати в будинку речі, які входили в контакт з вже мертвою людиною.
  10. Двері і ворота будинку, де помер чоловік, слід тримати відкритими три дні.

Віруючі люди радять не звертати увагу на забобони, а радитися з церковними служителями. Поминання покійних - це, перш за все, церковний молебень. "Ще поправді кажу вам, що коли б двоє з вас на землі погодились про всяку річ, то коли вони будуть попросили, буде їм від Oтца Mоего Hебесного", - пишеться в Eвангеліі від Mатфея.

Згідно з церковними вченнями, поминати померлих треба в третій, дев'ятий, сороковий дні після смерті і на річницю. День смерті завжди вважається першим. Найголовніше не поминальна трапеза, а спільна молитва. Якщо твоя сім'я вирішила організувати обід в пам'ять покійного, запам'ятай кілька правил.

Як проводити поминальний обід

  1. В особливі дні поминання (3-й, 9-й, 40-й і на річницю) замов в церкві панахиду і присутність на літургії, якщо вона покладена в цей день.
  2. Порадься зі священиком, на який день можна перенести обід, якщо він припадає на велике свято. Найкраще проводити трапезу в суботу. Поминки в пост проводити теж можна.

  3. Не роби пишного застілля. "Якщо можеш помолитися за людину - помолися, не можеш помолитися - скажи про нього добре, не можеш сказати - подумай про нього добре".
  4. В особливий день поминання слід запалити свічку, куплену в церкві, і прочитати молитву: "Молитвами породила Тебе Христі і Предтечі твого, апостолів, пророків, ієрархів, преподобних і праведних, і всіх святих, спочилого раба твого упокій".

    © DepositPhotos

    Перед прийняттям їжі, кожен, хто сидить за обіднім столом, повинен прочитати "Отче наш".Після трапези проси у Бога за всіх померлих: "Подай, Господи, відпущення гріхів усім перш сходять в вірі і надії воскресіння, отнем, братам і сестрам нашим і сотвори їм вічну пам'ять. Благословен єси. Господи, навчи мене заповітів Твоїх".

  5. На поминальному столі не повинно бути багато їжі. Першою стравою, яке гості їдять на поминках, є кутя (коливо, або сочиво) - відварені зерна пшениці або рису з медом і родзинками. Зерно є символом воскресіння, а мед - солодкістю праведників в Царстві Божому. Кутю бажано освятити під час панахиди, але якщо не виходить, треба окропити святою водою.

  6. Їжу з поминок можна роздати нужденним, викидати її не можна.
  7. Приносити їжу на могилу небіжчика неправильно, це язичницька традиція.
  8. Поминки на річницю після смерті роблять скромними. У цей день зберіться в тісному колі близьких і пом'янути покійного спільною молитвою, можна без трапези.
  9. Церква не схвалює вживання спиртного на поминках. Вино вважається символом земних радощів, а поминки - час для посиленої молитви про людину, яка може важко страждати в загробному житті. Залишати на столі чарку з горілкою і шматок хліба не можна ні в якому разі, це пережиток язичництва, і в віруючих сім'ях так не роблять.

    © DepositPhotos

Але що робити, якщо померлий був невіруючим, Нехрещених, самогубцем чи дотримувався іншим релігійним вченням? Ось як відповідає святий отець на це питання:

"У храмах за таких людей не моляться і їх не відспівують, але у випадку з самогубцями по благословення священиків слід читати домашню молитву, не забороняються і поминальні трапези з родичами. Слід відвідати храм в Tроіцкую батьківську суботу - в цей день церква молиться про всі "одвіку спочилих", в тому числі і про "іже у пеклі держімому".

Подавати записки про самогубця не можна, а ось взяти участь в службі і помолитися саме "про всі" можна і навіть потрібно. B пам'ять про іновірців, потрібно молитися про них і роздавати милостиню. Так як вони ніколи не були в лоні православної церкви, записки про них не подають і свічки не ставлять ".

Ніхто не живе на цій землі вічно, ми засуджені до летального результату. Але смерть - це народження в нове життя, адже вмирає тільки фізичне тіло, а душа безсмертна. Людям судилося зустрітися після смерті, але де, залежить від нас зараз, від того, як ми проведемо цю життя.

Молися і кайся, живи по заповідях і не проливай непотрібних сліз про померлих. Згадуй їх в домашній молитві або в храмі.

© DepositPhotos

Якщо тобі знайоме відчуття втрати, розкажи нам, як тобі вдалося з ним впоратися. Як ти вважаєш, що робити з поминальними забобонами: Дотримуватися їх, а раптом спрацює ця магія, або прислухатися до біблійним заповідям і думку священнослужителів? Не забудь написати коментар.

Покажи статтю друзям в соціальних мережах, адже тут саме та інформація, про яку повинен знати кожен.